Diş Beyazlatma (Bleaching)

Diş Beyazlatma Tipleri Nelerdir?
Genel olarak diş beyazlatma 4 farklı tipte incelenebilmektedir.
Tip1=Ofis Tipi Beyazlatma: Beyazlatıcı ajanın hekim gözetimi altında yüksek konsantrasyonlarda kısa süreli (yaklaşık 30-40 dk) klinikte uygulanan tipidir.
Tip2=Ev Tipi Beyazlatma: Beyazlatıcı ajanın özel hazırlanan ağız içi apereyler ile düşük konsantrasyonlarda uzun süreli (günde minimum 8 saat uygulama ile yaklaşık 5-7 gün) klinik dışında uygulanan tipidir.
Tip3=Kombine Beyazlatma: Ofis tipi beyazlatmayı takiben ev tipi beyazlatmanın da uygulanması. En etkili beyazlatma yöntemidir.
Tip4=Tek Diş Beyazlatma: Kanal tedavili dişler kullanılan ajanlara bağlı olarak renklenme gösterebilirler. Bu tarz dişlerde, dişin içine özel bir beyazlatıcı ajan yerleştirilerek tek diş üzerinde etkili bir beyazlatma elde edilir.
Süreç:
Bleaching tipine göre uygulama şekli farklılık gösterse de (ofis tipinde tek seans, 30-40 dk) / (ev tipinde günde minimum 8 saat uygulama ile yaklaşık 5-7 gün) beyazlatma süreci benzerlik göstermektedir.
Diş beyazlatma diş yapıları içerisinde bulunan renk pigmentlerinin oksijen ürünleri ile tepkimeye girmesi sonucu etkinliklerini kaybetmesiyle oluşur. Beyazlatıcı ajanın uygulanmasından sonra dişin rengi 1-1.5 ton açılır ve bu rengin oturması 1-2 haftayı bulur. Dişlerin tekrar renklendirici gıdalarla teması sonucu süreç içerisinde renkte yarım tonluk bir gerileme olabilmektedir ancak diş her koşulda işlem öncesindeki halinden daha beyaz bir halde kalacaktır.
Hastanın estetik beklentilerine göre beyazlatma işlemi yılda bir kere olacak şekilde tekrarlanabilir.
Diş Beyazlatma (Bleaching) Zararlı Mıdır?
Diş beyazlatma diş yapıları içerisinde bulunan renk pigmentlerinin oksijen ürünleri ile tepkimeye girmesi sonucu etkinliklerini kaybetmeleridir. Diş hekimi kontrolünde uygun durumlarda ve uygun miktarlarda kontrollü bir şekilde uygulanan beyazlatma ajanlarının ilk 24 saat hafif hassasiyet dışında bir zararı bulunmamaktadır.
Yasaklar
Uygulanan tüm beyazlatma tiplerinde ilk 72 saat:
-
Ketçap, salça, hardal, vişne gibi renklendirici tüm gıdalardan uzak durulmalı.
-
Çay, kahve gibi renklendirici tüm içeceklerden uzak durulmalı.
-
Kola, yapay meyve suları gibi şekerli ve/veya asitli içeceklerden uzak durulmalı.
-
Tüm tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulmalı.
Yasaklara uyulmadığı takdirde başlangıçtaki beyazlık düzeyinde belirgin bir düşüş görülmektedir.