Ortodonti

Ortodontik Tedavi Nedir?
Ortodontik tedavi, dişler ve çenelerdeki bozuklukların düzeltilmesi amacıyla çeşitli yardımcı araçlar (braketler, bantlar, teller, şeffaf plaklar, hareketli plaklar, ağız dışı aygıtlar) kullanılarak dişler ve çenelerdeki problemlerin düzeltilmesini sağlayan diş hekimliği branşıdır. Ortodontik tedaviler ortodontistler/ ortodonti uzmanları tarafından gerçekleştirilir.
Ortodontik Tedavi Çeşitleri Nelerdir?
Ortodontik tedavinin hangi yöntemlerle gerçekleştirileceği, bireyin sahip olduğu ortodontik problemin türüne, şiddetine ve hastanın beklentilerine göre değişebilmektedir. Büyüme gelişimi devam eden hastalarda çeneler arası problemlerin varlığında öncelikle hareketli plaklar ve gerekli olduğu durumlarda ağız dışı aygıtlar kullanılmaktadır. Çeneler arası problemler giderildikten sonra ise dişlerdeki sorunların çözümüne geçilmektedir.
Yalnızca dişsel problemlere (çapraşıklık, dişler arasında boşluklar, dişlerde seviye farklılıkları vb.) Sahip olan bireylerde ise tel tedavileri veya tel kullanılmaksızın gerçekleştirilen şeffaf plak tedavileri uygulanabilmektedir. Sabit tel tedavilerinde ise metal braketler, şeffaf braketler ve dişlerin arka yüzüne yerleştirilen lingual braketler tercih edilebilmektedir.
Ortodontik Muayene Kaç Yaşında Olmalıdır?
Bireylerin ilk ortodontik muayeneleri, daimi kesici dişlerin sürme zamanı olan 7-8 yaşlarında olmalıdır çünkü kesici dişlerin sürme yönü ve yeri yalnızca ileride oluşabilecek ortodontik problemlerle ilgili fikir vermekle kalmaz aynı zamanda üst ve alt çene arasındaki konumsal ve boyutsal problemleri de gösterebilir. Erken yaşlarda yapılan ortodontik muayene ve ortodontik tedavi ile basit uygulamalar sayesinde ileride oluşabilecek komplike tedavilerin önüne geçilmiş olacaktır. Bununla birlikte diş kökleri ve dişleri çevreleyen dokuları sağlıklı olan her bireye ortodontik tedavi uygulanabilmektedir, ortodontik tedavilerde bir yaş sınırı bulunmamaktadır.
Ortodontik Tedavi Kimlere Uygulanır?
Dişlerinde çapraşıklıklar, boşluklar, üst ve alt dişlerin birbiri ile ilişkisini ifade etmek için kullanılan kapanış bozuklukları ile üst ve alt çeneler arasında konumsal ya da boyutsal problemleri olan her bireyin ortodontik tedavi ihtiyacı bulunmaktadır. Bu gibi problemlere sahip bireyler çoğunlukla ortodontik tedavinin yalnızca estetiğe faydası olacağını düşünmektedir ancak dişlerdeki kapanış problemleri ve özellikle çapraşıklıklar yalnızca estetik açıdan problem yaratmamakta aynı zamanda bireyin ağız hijyenini sağlayamamasına ve dişi çevreleyen dokularda uzun dönemde problemlere yol açabilmektedir. Ayrıca ortodontik tedavilerin şiddetine bağlı olarak dengeli olmayan kas aktivitesine bağlı olarak çene ekleminde de tehdit oluşturabilmektedir.
Telsiz Ortodontik Tedavi Mümkün müdür?
Gerek estetik gerekse yeme ve konuşma gibi fonksiyonel nedenlerle hastalarımız tel takmak istemeyebilirler. Günümüzde teknolojik gelişmelerle birlikte artık telsiz ortodontik tedaviler gerçekleştirmek de mümkündür. Şeffaf plak tedavileri olarak da bilinen bu ortodontik tedavi yönteminde öncelikle hastalarımızdan ölçüler ya da ağız içi taramalar alınarak ağız içerisindeki durum özel tarayıcılar ve bilgisayar yazılımları sayesinde dijital ortama aktarılmaktadır. Sonrasında ortodontistiniz ile gerçekleştirilmesi planlanan diş hareketlerini sanal olarak görmeniz ve değişiklikler yapmanız mümkün olmaktadır.
Tedavi sonunda beklenen sonuca ulaşmanızı sağlayacak plakları kullanmaya başlamadan önce bazı dişlerde dişleri istenen yöne hareket ettirmeyi kolaylaştıracak “ataçman” adı verilen yardımcı eklentiler diş üzerine yapıştırılabilmektedir. Tedavide kullanılan plaklar oldukça estetik olup yemek sırasında çıkarılabildikleri için hem daha hijyeniktir hem de tedavi sırasında herhangi bir yeme- içme kısıtlaması bulunmamaktadır.
Ortodontik Tedavinin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Ortodontik tedavi için kliniklere başvuran hastaların genellikle birincil kaygısı estetik olmaktadır. Ancak dişlerde bulunan çapraşıklıklar aynı zamanda çiğneme, konuşma ve eklemde de problemlere yol açabilmektedir. Özellikle çapraşıklık bulunan dişlerde hastalar yeterli hijyeni sağlayamadığı için çürükler ve dişeti hastalıkları gözlenebilmektedir. Ortodontik tedavi ile dişler arasındaki temaslar ideal hale getirilerek hastaların daha etkili ağız bakımı yapabilmeleri sağlanmaktadır.
Ön dişlerin fırlak olması gibi bazı durumlarda özellikle küçük yaş grubundaki hastalarımızda bu dişlerin travmaya çok açık olduğu ve oyun sırasında dişlerin kırılma ve kaybedilmesi konusunda daha büyük risk oluşturduğu gözlenmektedir. Basit uygulamalarla fırlak ön dişler tedavi edilip travmaya maruz kalma oranları düşürülebilmektedir.
Çeneler arası problemlere sahip hastalardaki kapanış problemleri yeme- içme faaliyetlerini de zorlaştırabilmektedir. Özellikle üst ve alt ön dişleri arasında açıklık bulunan hastaların ısırma hareketini gerçekleştiremediği ve bazı konuşma problemlerine sahip olduğu gözlenmektedir.
Ortodontik problemlere sahip bireylerde tedavi sonrasındaki güzel gülümsemeyle birlikte bireyin kendine güveni artacak ve sosyal hayatında da özgüvenin olumlu etkisi görülecektir.
Ortodontik Tedavi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Ortodontik tedaviler esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli faktör kişinin diş ve ağız bakımıdır. Ortodontik tedavi gören bireyler mutlaka her yemekten sonra dişlerini ve kullanılan yardımcı araçları fırçalamaları gerekmektedir. Bununla birlikte ortodontik tedavide kullanılan yardımcı araçların türüne göre bazı yeme- içme kısıtlamaları da bulunmaktadır. Özellikle sabit ortodontik tedavi (braket ve tellerle gerçekleştirilen ortodontik tedavi) gören hastaların bu ataçmanların kopmasına neden olacak kuruyemiş, sakız, erik, hurma vb. Yiyecekleri tüketmemesi gerekmektedir. Öte yandan tel kullanılmaksızın gerçekleştirilen şeffaf plak tedavilerinde herhangi bir yeme- içme kısıtlaması bulunmamakta, hastalarımız özgürce istediklerini tüketebilmektedir.
Ortodontik Tedavi Dişlere Zarar Verir mi?
Ortodontik tedaviler dişlerin çene kemiği içerisinde istenen yöne doğru uygulanan baskı ve gerilim kuvvetleriyle yer değiştirilmesi ile gerçekleşir. Dişlerin hareketi sırasında dişleri istenen yöne doğru hareket ettirecek en uygun şiddette kuvvetler uygulanmaktadır. Dolayısıyla diş kökleri ve çene kemiği içerisindeki biyolojik faaliyetlere izin vererek herhangi bir tehdit oluşturmamaktadır.
Ortodontik tedaviler sırasında dişler üzerine braketler, bantlar, ataçmanlar gibi çeşitli yardımcı araçlar yapıştırılmaktadır. Hastalar ağız bakımlarını hekimin anlattığı şekilde gerçekleştirdikleri sürece tedavi sırasında ve sonrasında herhangi bir problem oluşmayacaktır.
Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?
Ortodontik tedavilerin süresi hastanın sahip olduğu ortodontik problemin türüne, şiddetine, tedavide kullanılacak tekniğe ve hasta kooperasyonu gibi pek çok faktöre bağlıdır. Basit çapraşıklıklar veya dişler arası boşluklar 5-6 ay gibi kısa bir sürede tedavi edilebilirken, çekimli tedaviler, çeneler arası problemler, şiddetli üst çene darlığı gibi durumların tedavisi daha uzun sürebilmektedir. Ortalama olarak ortodontik tedaviler 12-18 ay sürmektedir.